UNWE
Вестник на УНСС
Издание на Университета за национално и световно стопанство
 
 
Въпросите за J1 виза. Изпитание за 4-5 минути.

Изтеглете бр. 635 в .pdf формат

Архив:

vestnikunss@unwe.bg

 

 

 

 

 

След като в предишния брой обсъдихме предимствата и недостатъците на летните бригади в САЩ, продължаваме темата със следващата много важна крачка. Вероятно тези, които са решили твърдо да си пробват късмета в САЩ, вече са избрали фирма, с която да организират пътуването си, инвестирали са солидна сума и имат задоволителна работна оферта. Остава последната бариера - американското посолство.

С наближаване на дата за интервю ставате все по-нервни и ви обзема безпокойство? Не се притеснявайте, разговорът в посолството е просто една формалност, през която всеки WAT-ман трябва да премине. Обикновенно този етап е съпроводен от много напрежение и нерви, но в повечето случаи крайният резултат дава повод за радост.

Само по себе си интервюто не представлява нищо сложно и няма повод за притеснение. Много важно е да отидете навреме, защото никой няма намерение да чака именно вас. Обикновенно насрочените часове за интервюта са през час и половина и всеки опит да се вмъкнете в по-ранен час от предвидения за вас ще завърши с неуспех. Не трябва да ви притесняват мерките за сигурност около и в сградата на посолството. За кратко ще се разделите с доста вещи - от мобилен телефон до колан (за това внимавайте какъв панталон обувате). Хубавото е, че след като мине всичко ви връщат вещите. Още веднъж - не се поддавайте на напрежението и психоатаките от американска страна.

Според повечето хора това интервю е повече формалност, отколкото решаващ фактор за това дали ще ви пуснат в САЩ. “Братята” американци и толкова добре са ви проучили, че едва ли ако сте били съден или ако не сте редовен студент, хубавата ви якичка и доброто владеене на английски ще ви помогнат да вземете тъй желаната J1 виза. Иначе казано, нещата са решени много преди интервюто и вие просто се явявате, за да докажете своята самоличност, да отговорите на няколко въпроса, все пак трябва да ви чуят, че поне малко владеете езика и да ви вземат отпечатъци.

Ако не владеете прилично езика, в никъкъв случай не се заемайте да наизустявате някъкъв текст като ваше представяне. По-добре измислете отговорите си на най-често задаваните въпроси и на самото интервю не говорете повече, отколкото ви питат, за да не попаднете в конфузна ситуация.

В общи линии има и подвеждащи въпроси, които едва ли ще можете да избегнете, но трябва да внимавате с отговорите, защото интервюиращите, както всички американци, са чувствителни на някои теми. Бъдете уверен в отговорите си, говорете бавно, ясно и найважното - не се притеснявайте. Ако не разберете някой въпрос, не бива да се страхувате да помолите да повторят запитването. Знайте, че микрофоните, на които говорите, в повечето случаи се явяват като пречка в комуникацията ви.

Обикновенно ви задават около три - четири въпроса, зависи от интервюиращия. Ако попаднете на разговорлив служител, не бива да се смущавате. Има и такива, на които разговорът със студентите им доставя истинско удоволствие или просто се чувстват отговорни на какви хора дават визи.

Най-често задаваните въпроси по време на интервю за J1 Visa:
- Имате ли брятя и сестри?
- На колко години са, с какво се занимават?
- Родителите ви какво работят?
- В кой университет учите?
- Каква е вашата специалност ?/Може да поискат да обясните по-подробно/
- Кога ще се дипломирате?
- Защо искате да отидете именно в САЩ?
- Имате ли роднини извън страната?
- Пътували ли сте някъде извън страната, къде?
- Искате ли да останете да работите в САЩ?
- Къде искате да продължите кариерата си?
- Какво мислите за нас, американците?
- Какви са вашите предимства и недостатъци?
- Какво искате да видите от САЩ?
- Какво ще ви мотивира да се върнете обратно в България?
- Как си се представяте след 5 години?Не забравяйте да бъдете любезни, усмихвайте се, колкото и да не ви се усмихва именно в този момент. Ако информацията, която сте дали, е правилна, ако сте си редовен и няма за какво да се хванат по ваш адрес, няма и да усетите тези 4-5 минути разговор. На излизане усмивката ще лъсне на лицето ви. Успех !

Йосиф ЙОСИФОВ
Денислав ГЕОРГИЕВ

Статията е прочетена 28505 пъти

Назад към Акценти

 

Copyright (c) УНСС, Дирекция "Информационни технологии", 2005 г.